Sunday, March 7, 2010
Gulai Nangka Muda Masak Lemak
Salam semua... Tengahari tadi Jemari masak gulai nangka muda masak lemak. Memang meletops! Makan pun meletop-letop jugak le jawabnya... Hahaha. Makan hari ni ramai sikit anggotanya, ada abang ipar.Lagilah meriah time nak menceduk lauk ke pinggan... dalam borak2 tak perasan lak dah langgar pantang diet... Hubby ngan abang ipar pun makan bertambah2. As a cook, bila tengok orang makan masakan kita bertambah & licin memang syok. The best unspeakable appreciation. :) & seperti biasa...diinspirasikan oleh Mat Gebu.
Bahan2:
600 gm nangka sayur muda
1 cawan santan cair
1 cawan pati santan
sehelai daun kunyit disiat2
1 1/2 sudu makan ikan bilis
1 sudu teh serbuk kunyit
8 biji cili api ditumbuk lumat
1 biji bawang besar dihiris
3 ulas bawang putih dihiris
garam
Cara:
1. Potong kecil dan rebus nangka hingga lembut. Tos dan ketepikan.
2. Masukkan nangka, ikan bilis, bawang besar, bawang putih, serbuk kunyit,cili api dan santan cair. Masak hingga mendidih.
3. Perlahankan api & masak hingga nangka lembut, tuang pati santan & masukkan daun kunyit. Tambah garam. Kacau rata, masak dengan api perlahan. Jika ok boleh matikan api.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment