Sunday, March 14, 2010

Ayam Daun Selasih / Chicken with Basil Leaf


Olalala... pernah dengar lauk ni? Sapa2 yang gemar makan makanan Thai mesti familiar dengan lauk ni. Sedap, mudah dan berkhasiat... Paling Jemari suka is rasa herb yang basil leaf or bahasa melayu kita kata daun selasih ni produce kan. Ada satu aroma yang buat kita nak lagi nak lagi dan nak lagi...Mr. Ed yang tak pernah makan ni pown cakap sedap..Pssstt... Mr. Ed ni agak memilih dalam soal makanan ni. Mr. Ed ni orang nogori...selalunya kalau dapat makan makanan berdasarkan masak lomak, confirm takkan ada complain nyer...Tapi Jemari agak bertuah.. masak apa pown Mr. Ed tak pernah complain. Kalau Jemari tanya jawapan dia mesti sedap..nak tahu sedap ke tak, biasanya Jemari tengok ngan nasinya. Kalau bertambah memang confirm sedap...hehe... Yang ni 3x tambah babe!

Bahan2:
2 hiris fillet ayam (potong kecil dan cincang lumat)
segenggam daun selasih
2 ulas bawang putih dititik
2 ulas bawang merah (tumbuk lumat)
10 biji cili api ditumbuk
1 sudu makan sos ikan
1 sudu makan kicap masin
1 sudu makan sos tiram
2 kacang panjang dipotong pendek

Cara2:
1. Tumis bawang putih, bawang merah dan cili api hingga naik bau kemudian masukkan ayam. Gaul rata hingga 3/4 masak.

2. Masukkan daun selasih, sos ikan, kicap masin dan sos tiram. Gaul rata. Akhir sekali masukkan kacang panjang dan biarkan kacang masak dan boleh matikan api. Makan dengan ikan goreng and nasi panas pun dah cukup... Slurppp...

No comments:

Post a Comment