Sunday, March 14, 2010
Asam Pedas Simple
One of my favorite dish! Tapi yang ni Jemari masak ikut apa yang ada di dapur... Kalau ada bendi ngan terung sedap! Asam pedas ku yang agak togel sedikit tanpa bendi ngan terung...hehe. Jemari gunakan ikan tenggiri... paling suka ikan tenggiri ni... Rasanya ikan paling simple texture isinya...
Bahan2:
2 potong ikan tenggiri sederhana saiznya dipotong 2 setiap hirisan
secubit belacan*
1 biji buah keras*
2 inci kunyit hidup*
3 biji bawang merah*
3 biji bawang putih*(dikisar halus)
10 biji cili padi**
2 biji cili merah**(kisar halus)
sesudu makan cili giling
1 serai dititik
pati asam jawa
1 1/2 cawan air
Cara2:
1. Tumis halia hingga naik bau diikuti cili giling, cili api & cili merah.
2. Biarkan hingga pecah minnyak kemudian masukkan belacan,buah keras,kunyit, bawang merah dan bawang putih yang telah dikisar halus. Biar seketika hingga sedikit garing. Kemudian boleh masukkan ikan, air dan pati asam jawa.
3. Sempurnakan dengan perisa etc garam dan sedikit gula (ikut citarasa masing-masing...ada orang tak suka masukkan gula). Kalau ada terung dan kacang bendi bolehlah dimasukkan dan biar seketika sebelum dimatikan apinya... slurppp... sodap!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment