Saturday, February 26, 2011

Ketam Masam Manis



Adoyaiiii ketam... Ketam ni antara makanan kegemaran Mr. Ed. Jemari pun masak ketam ni untuk time-time tertentu je. If selalu sangat masak ketam, dah takde la specialnya...betul tak? Hari tu Jemari dah try wat Ketam Telur Asin... Memang the bomb! Kali ni nak tukar selera, Jemari wat ketam masam manis...Hidangan ni Jemari masak khas buat anak saudara Jemari yang datang dari Sarawak... Licin pinggan kitaorang kerjakan...

Bahan2:
1. 4 ekor ketam (bersih dan potong 2, patahkan sepitnya)
2. 1 sudu tepung beras
3. 1/2 sudu serbuk kunyit
4. 1 sudu serbuk kari
5. 4 sudu makan ciling kisar
6. 1 sudu makan bawang kisar
7. 1 labu bawang besar dihiris bulat
8. 2 sudu sos tomato
9. 2 sudu sos plum
10. Minyak utk mengoreng ketam
11. Garam, gula, ajinomoto dan pati asam jawa secukup rasa
12. 3 senduk air

Cara2:
1. Gaul ketam bersama tepung beras, kunyit, serbuk kari dan garam. Kemudian goreng hingga masak. Angkat dan ketepikan.

2. Tumis bawang dan cili tadi hingga garing, kemudian masukkan air, gula, garam, aji dan pati asam jawa. Gaul hingga sebati.

3. Utk memekatkan kuah, bolehlah dimasukkan sos tomato dan sos plum tadi. Gaul lagi hingga kepekatan yang diinginkan.

4. Last boleh masukkan hirisan bawang besar tadi. Kemudian bolehlah dituang ke atas ketam yang dah sedia digoreng tadi. Senangkan...

No comments:

Post a Comment