Sunday, February 6, 2011

Kari Kepala Ikan


Inipun sama ya...Jemari uploadkan dulu gambarnya... hujung minggu nanti baru Jemari updatekan resepi Kari Kepala Ikan ni... Maaf ya... Ini peneman daging kurma yang Jemari masak tadi... tengok2 balik macam tak sepadan lak sparing dia ni..haha... Masa ni takut juga if pakcik & makcik Jemari tak reti makan kari kepala. Ish...tapi memang best...  tapi gambar kat atas ni kurang menarik sedikit...haha... dah takde rupa kepala ikan dah... Takpe, untuk amatur... slow2 lah kan...

Bahan2:
kepala ikan merah sederhana besar
2 paket kari ikan
4 sudu cili giling
1 sudu bawang putih (kisar)
3 sudu bawang merah (kisar)
1 sudu teh biji sawi
rempah 4 sekawan
1 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
5 batang bendi muda
1 paket tauhu goreng
pati asam jawa, garam & aji secukup rasa

Cara2:
1.Bersihkan ikan. Lumur dengan tepung, bersihkan kemudian bersihkan dengan jus limau dan basuh bersih utk menghilangkan hanyir ikan.
2. Campurkan serbuk kari dengan air dan biar kembang dalam 15 minit.
3. Panaskan periuk dan masukkan kayu manis, jintan putih, bunga lawang dan halba. Biar seketika, tumis bawang merah & putih dan masukkan cili giling. Tumis hingga naik bau kemudian masukkan serbuk kari. Biarkan hingga terbit minyak.
4. Masukkan kepala ikan (Jemari belah 2), masukkan santan cair.. biar mengelegak... then boleh masukkan tauhu kering dan bendi.
5. Last but not least, masukkan pati santan pekat, asam jawa, garam & aji. Siap.

No comments:

Post a Comment