Sunday, August 22, 2010
Ketam Goreng Telur Masin
Ketam yummy... Kadang2 Jemari tersenyum sorang time update Blog ni. Ada ke orang yang baca blog Jemari ni? Hahaha....
Resepi ni Jemari dapat dari satu blog tapi sumpah, tak ingat blog yang mana satu!!! Jemari baca resepi ni if tak silap dalam bulan lepas. Tak lama lepas tu Ibunda Jemari turun KL dengan makcik meletops Jemari. Tetiba lak nak tunjuk skill masak ketam ngan resepi baru. Jemari tak berapa ingat berapa ukuran bahan2 resepi tersebut tapi Jemari boleh ingat lagi bahan2 dan cara memasaknya. So kat bawah ni estimation Jemari, if kurang ummphhh sorry lah ye. Tapi kawan2, mak, makcik dan sedara yang makan semua kata best! Adik siap mintak resepi nak tunjuk skill memasak depan mak mertua dia. Licin pinggan katanya! Hehe...
Bahan2:
3 ekor ketam bunga besar (belah 4)
3 biji telur masin (rebus 5 minit kemudian ambil kuningnya dan lecekkan)
2 tangkai daun kari
2 ulas bawang putih
5 biji cili api
sedikit kunyit, garam dan tepung beras (utk mengoreng ketam)
sedikit santan pekat / susu cair
2 sudu makan butter
Cara:
1. Lumur serbuk kunyit, garam dan tepung beras dengan ketam. Kemudian gorengkan hingga bertukar warna merah. Angkat dan asingkan.
2. Dalam kuali yang bersih, masukkan mentega. Biar hingga cair kemudian boleh masukkan bawang putih, daun kari dan cili api yang telah dihiris serong hingga naik bau.
3. Masukkan kuning telur masin yang telah di lecekkan (kat sini, Jemari masukkan sedikit putih nya - sayang membazir!) Kemudian masukkan santan / susu dan biar hingga keluar buih...
4. Last masukkan ketam. If tak cukup masin atau pedas boleh lah tambahkan garam dan cili api. Slurrppp!!!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment