Selalu Jemari try buat kurang menjadi. Al-maklum la amatur lagi tapi hujung minggu lepas mak mentua tunjukkan cara nak buat pucuk ubi tumbuk ni... Lenguh gak tangan nak menumbuknya, tapi hasil kali ni tak mengecewakan... Rasa cam bukan amatur lak ari ni... Memang sedap atau secara tak sengaja tersedap pula air tangan Jemari hari ni???
Secekak / Seikat Pucuk Ubi**
2 kuntum bunga kantan**
15 biji terung pipit**(ditumbuk bersama hingga sedikit lumat)
15 biji cili api*(ditumbuk lumat)
Seekor Ikan Baong / Sembilang Salai (Direndam hingga lembut kemudian asingkan tulang dan isi ikan)
1 batang serai dititik
1 mangkuk santan cair
1 mangkuk santan pekat
Cara2:
1. Masukkan ikan baong, pucuk ubi, serai dan cili api ke dalam periuk. Masak hingga daun layu dan air sedikit kering.
2. Kemudian masukkan santan cair, bila pekat sedikit bolehlah dimasukkan pati santan hingga merinih. Mudah bukan???
my fav!!! ;)
ReplyDelete