Tuesday, February 23, 2010
Nasi Ayam
Resepi asal ni Jemari ambil dari Nadia@myresepi. Bukan senang nak buat Nasi Ayam ni rupanya... Padan la Bonda Jemari dulu... if siap je Nasi Ayam nya, bukan main gembira lagi tengok anak-anak jamu selera sambil puji-puji masakannya. Thanks for sharing your recipe Nadia.
Bahan2:
Direbus*
2 ketul dada ayam sederhana besar (dipotong 4)
2 ulas bawang putih
2cm halia (ditumbuk)
Perap*
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos tiram
1 cm halia
1 sudu makan kicap masin
Nasi*
5 cawan beras
3 sudu butter
1cm halia tumbuk
4 ulas bawang putih ditumbuk
air rebusan tadi secukupnya
sedikit garam
1 kiub pati ayam
Cara:
1. Ayam dipotong ikut suka besarnya (x potong pun boleh)..bersihkan dan di lumur dengan 2 ulas bawang putih yg ditumbuk dan 2sm halia yg diketuk..dan rebus hingga empuk.
2. Toskan ayam dan perap dengan bahan-bahan untuk perap selama 15-20min. Goreng hingga garing.
3. Basuh beras dan toskan. Panaskan butter, tumis halia dan bawang putih hingga garing. masukkan beras, terbit bau, masukkan air rebusan ayam secukupnya dan garam. Masak seperti biasa.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment