Seriously, I don't have any idea what to cook today. Selongkar peti sejuk, ada la sebiji kobis yang tak terusik lagi... Malu juga untuk share kat sini tapi what the h*ll. Ini antara hasil air tangan Jemari Amatur... Mungkin ada sesiapa di luar sana boleh tunjuk ajar cara masak kobis dengan recipe anda pula...Kesian kat Mr. Ed, kalau bininya masak kobis...itu lah menu yang sentiasa diulang tayang....
1/2 biji kobis saiz sederhana
1 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 sudu teh serbuk ikan bilis*(tumbuk bersama hingga lumat)
1 batang lobak merah
Sedikit daun bawang
3 sudu makan air
1 sudu makan sos tiram
bancuhan tepung jagung
Cara2:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan2 yang ditumbuk sehingga agak kekuningan.
2. Masukkan kobis sehingga sedikit layu diikuti dengan air (tapi jgn layu sangat). Kemudian masukkan lobak merah dan daun bawang yang dipotong panjang. Masukkan sos tiram dan gaul rata diikuti dengan bancuhan tepung jagung utk memekatkan kuah. (*selalunya Jemari akan tambah perisa Sedap keluaran Maggi.. Memang sedap!!!)
No comments:
Post a Comment