Ini masakan favourite Mr. Ed... Selama 6 tahun kenal Mr. Ed rasanya dah 5 kali Jemari masakkan Daging Black Pepper Nenas ni utk dia. Recipenya pun amat ringkas... Tak percaya???
Bahan2:
200gm daging dihiris nipis melawan urat
1/2 biji capsicum**
1/2 biji bawang besar**
1 potong nenas**(**dipotong dadu)
1 inci halia*Bahan2:
200gm daging dihiris nipis melawan urat
1/2 biji capsicum**
1/2 biji bawang besar**
1 potong nenas**(**dipotong dadu)
3 ulas bawang putih* (*tumbuk lumat)
3 sudu sos lada hitam
2 sudu sos tiram
2 sudu besar kicap manis
Cara2:
1. Perap daging yang telah dibersihkan dengan 1 sudu sos lada hitam, 1 sudu sos tiram dan 1 sudu kicap manis selama 30 minit.
2. Tumis bahan tumbuk hingga wangi dan agak kekuningan kemudian masukkan daging yang diperap. Setelah agak masak (guna api besar dan masak daging dalam 3-4 minit sahaja utuk mengekalkan kesegaran dan kelembutan daging). Masukkan lebihan sos lada hitam, sos tiram dan kicap manis. Kemudian bolehlah dimasukkan capsicum, nenas dan hirisan bawang besar dan gaul rata.
Slurrrpp!! Saya balik sekarangg!!! =]
ReplyDeleteHehe... Saya tunggu...
ReplyDelete