Tuesday, April 6, 2010

Talapia Masak Pedas


Ini pun salah satu dari makanan kegemaran Jemari. Ikan masak pedas. Sebenarnya Jemari tak berapa gemar makan ikan Talapia ni. Lebih2 lagi yang jual kat pasaraya... terasa sangat ikan kolamnya. Masa beli ikan hari tue kat Jusco, ikan terubuk, kerapu ngan siakap dah habis... if ada pun, harap maklum lah rupanya dah time 9.30 malam ni. So Jemari pun amik je la ikan talapia ni... Asalnya nak buat stim, tapi sebab tak berapa gemar ngan ikan ni, Jemari wat la masak pedas. Memang best!!!

Bahan2:
Ikan Talapia Merah
2 sudu besar cili giling
1 sudu besar bawang besar*
1/2 sudu besar bawang putih*
1 sudu besar bawang merah*
1 sudu teh halia muda* (*dikisar)
1 sudu besar cili sos
1/2 sudu teh serbuk kunyit
garam secukup rasa
1 sudu makan tepung gandum

Cara2:
1. Bersihkan ikan dengan jus asam jawa. Kemudian bilas bersih. Lumurkan dengan sedikit garam, serbuk kunyit dan akhir sekali tepung gandum. Goreng hingga garing.

2.Tumis cili, bawang merah, bawang besar, bawang putih dan halia hingga sedikit garing. Masukkan sedikit gula, garam dan air, gaul rata.

3. Masukkan sos cili dan gaul hingga sedikit pekat. Akhir sekali masukkan bawang besar yang dipotong bulat sebagai hiasan.


No comments:

Post a Comment