Tuesday, April 6, 2010

Ikan Siakap Kukus


Dua tiga menjak ni Jemari asyik makan makanan yang berminyak dan berlemak. So hari ni Jemari gi tukar menu sikit. Ikan siakap kukus. Memang senang dan lazat dimakan... Kalau masak ikan terubuk lagi meletup cuma tak tahan nak asingkan tulang masa makan... Hehe

Bahan2:
Ikan Siakap
1 inci halia muda*
2 biji bawang merah*
1 biji bawang putih* (*dimayang)
sebiji asam boi putih
jus asam jawa
garam dan sedikit perisa

Cara2:
1. Bersihkan ikan dengan asam jawa utk menghilangkan hanyir ikan. Kemudian bilas bersih. Lumur asam jawa sekali lagi dengan garam hingga rata. Kemudian boleh taburkan halia, bawang merah dan bawang putih di atas ikan tadi.

2. Utk lebih umphhh... masukkan sebiji asam boi putih ke dalam perut ikan. Kukus selama 20 mnt atau hingga ikan masak. :)

No comments:

Post a Comment