Monday, February 14, 2011

Nasi Lemak Ikan Masin :)


Nasi Lemak Ikan Masin... Wow... Layan gila if makan time panas-panas... If masak nasi lemak ni, jemari lebih gemar pada sambal yang pekat dari sambal cair yang orang biasa jual kat luar tu.. baru lah kow! Makan lak dengan ikan masin yu.. memang best!

Bahan2:
1.2 cawan beras (bersihkan)
2. 3 cawan santan
3. Ikan Masin Yu
4. 4 labu bawang besar (*)
5. 2 genggam cili kering (*kisar)
6. Kacang tanah (gorengkan)
7. 2 biji telur ayam
8. 2 helai daun pandan
9. 1 sudu tepung beras / gandum
10. gula, garam, aji dan air asam secukupnya

Cara2:
1.Jerang nasi dengan sukatan santan tadi. Masukkan 2 helai daun pandan utk mewangikan aroma nasi lemak.Sambil tu bolehlah rebus telur tadi. If tak nak rebus. Goreng pun boleh :)

2. Bersihkan ikan masin  yu, dan hiris nipis. Kemudian gaulkan dengan tepung beras begi merangupkan lagi ikan masin tadi. Gorengkan.

3. Tumis bawang dan cili yang sudah dikisar. Biarkan hingga kering. Masukkan gula, garam, ajinomoto & air asam secukup rasa. Gaul dan biarkan dalam 5 minit. Siap!Bolehlah dihidang seperti di atas.

4.

No comments:

Post a Comment