Sunday, February 6, 2011

Ayam Kurma


Kurma Daging ni dah lama Jemari masak...cuma belum berkesempatan nak meng 'update' kan resepinya... mungkin hujung minggu nanti?Kurma daging ni Jemari masak buat makcik & pakcik yang datang dari Sarikei... :) . Sekali sekala family datang menjenguk memang best...

Bahan :
300gm daging (bersihkan & hiris nipis)
1 paket adabi paket kurma
1 sudu makan bawang putih (dikisar)
2 sudu makan bawang merah (dikisar)
Sebiji kentang (belah 6)
1 mangkuk santan
rempah 3 sekawan

Cara2:
1. Campurkan serbuk kurma dengan sedikit air, biarkan kembang dalam 15 minit.
2. Panaskan minyak dan masukkan rempah 3 sekawan. Kemudian boleh tumiskan bawang putih dan merah hingga sedikit garing. Masukkan serbuk kurma.
3. Biar hingga pecah minyak, masukkan daging dan gaul hingga rempah dan daging sekata. Masukkan juga kentang (biasanya Jemari guna kentang US, cepat sikit empuk).
4. Last bila daging dah empuk, boleh masukkan santan or susu cair.  Last boleh lah tambah lah perasa (garam & aji) secukup rasa.

No comments:

Post a Comment