Thursday, May 13, 2010

Asam Pedas Daging



Asam pedas ni sangat best. Memang layan masa makan. Makan ngan telur dadar pun dah cukup. Tapi pada Jemari macam agak leceh sikit nak menyediakannya... Jom tengok, u olz rasa leceh ke tak leceh masak asam pedas ni:

500gm daging (basuh dan potong dadu/nipis)
3 ulas bawang putih*
2 ulas bawang merah*
1 biji cili merah*
1/2 sudu kecil belacan*
1 biji buah keras*
1 cm halia muda*
5 biji cili api* (*dikisar bersama)
2 sudu makan cili giling
1 batang serai
serbuk kunyit dan garam secukup rasa
asam jawa **
3 cawan air** (**dibancuh bersama)
1 1/2 cawan air
1 kuntum bunga kantan
1 biji terung panjang
5 biji kacang bendi muda

1. Mula2 tumis cili giling dan serai yang telah ditumbuk hingga pecah minyak dan kemudian masukkan bahan2 kisar tadi. tumis hingga naik bau dan agak garing.

2. Masukkan serbuk kunyit, kacau dan masukkan daging. Gaul lagi dan boleh masukkan 1 1/2 cawan air hingga mendidih dan sedikit pekat. Kemudian boleh masukkan air asam jawa dan bunga kantan yang telah dipotong panjang. biar lagi hingga empuk dan kuah menjadi sedikit pekat.

3. Akhir sekali bolehlah masukkan perisa juga terung dan bendi yang telah dihiris serong. Selamat mencuba. :)

No comments:

Post a Comment