Sunday, February 21, 2010

Kek Coklat


My very first attempt! Boring duk rumah ni buat Jemari rajin lak menjengah blog ntah sapa-sapa dan yang paling Jemari gemar singgah is blog Mat Gebu. Meriah tol lauk pauk dan kuih muih dalam blognya. Mat Gebu...I adore your cooking!!! Please continue blogging all these amazing recipes.

Jemari yang baru nak bertatih-tatih memasak pun cuba la cari resepi kek coklat dan terjumpa resepi fendi75. Tapi Jemari ada adjust sikit resepinya ikut barang-barang yang ada kat rumah.. Layan gak kek ni... Boleh ar buat cik amatur macam Jemari ni... Jom layan...

Bahan A:
3 biji telur
1 cawan minyak masak
1 cawan gula pasir
1 cawan gula perang

Bahan B:
1 sudu kecil esen vanilla
1 1/2 cawan susu segar perisa coklat
1/2 cawan air campur 2 sudu kecil nescafe

Bahan C:
2 sudu kecil sodium bicarbonate
1 sudu kecil baking powder
1/2 cawan serbuk koko
2 cawan tepung gandum

*Topping*
175 gm cooking chocolate
2 sudu kecil nescafe
1/2 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu pekat
1 sudu besar minyak masak

Cara-Cara:
1. Pukul telur hingga kembang. Masukkan gula dan pukul lagi. Kemudian masukkan minyak masak. Ayak semua bahan B dan masukkan sedikit demi sedikit ke dalam telur tadi berselang seli dengan bahan A. Gaul sehingga sebati.

2. Bakar pada suhu 170 degree selama 1 jam atau sehingga masak.

3. Utk toppingnya, masukkan semua bahan-bahan ke dalam periuk, dengan api perlahan panaskan sampai mencapai kepekatan yang diingini.

No comments:

Post a Comment