Monday, February 22, 2010

Ayam Kung Pao


Jemari ada 7 hari je lagi before start kerja balik. Dalam sangap-sangap duk rumah sorang ni... otak ligat fikir nak makan apa hari ni...Nak try something different untuk my Mr. Ed. Setahun setengah dah kawen tapi jarang2 Jemari masak. If tak burger tepi jalan, sardin tin atau maggi lah yang jadi santapan Mr. Ed. Tak pun singgah la kat mana2 kedai makan on the way ke rumah... Before Mr. Ed kawen ngan Jemari, mak mentua tak pernah jamu anak-anaknya makan canned food ngan maggi... Dah kawen ni...to cut long story short...nak buat camana bini tak reti masak hehe... Takpe... Pintu hati dah terbuka nak belajar memasak ni... Jom layan masakan Jemari Amatur hari ni.

Bahan2:
Sekeping dada ayam (sederhana besar) dipotong kecil*
2 sudu besar sos tiram*
1 sudu kecil tepung jagung * (*perap 15 minit).

Bahan2 Sos:
1/4 cawan air pati ayam
3 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos tiram
1 sudu makan sos cili
3 ulas bawang putih*
2 ulas bawang merah*
1 sudu teh serbuk ikan bilis*
2 inci halia* (*ditumbuk lumat)

Capcicum hijau dipotong dadu
Bawang besar dipotong dadu
Daun bawang dipotong anggaran 1.5 inci
Cili kering dipotong anggaran 1.5 inci
Sedikit gajus yang sudah siap digoreng.

Cara2:
1.Goreng ayam hingga masak, tp tak perlu hingga garing dan ketepikan.

2. Goreng lada kering hingga garing kemudian tumiskan bahan yang ditumbuk lumat hingga wangi dan sedikit garing.

3. Masukkan isi ayam diikuti kicap manis, sos tiram, sos cili dan air pati ayam. Setelah kuah agak pekat,masukkan bawang besar, capsicum dan daun bawang. Tutup api dan masukkan gajus goreng dan kacau utk sebatikan.

No comments:

Post a Comment