Apam Eno
Resepi ni Jemari ceduk dari zara_klate@myresepi.com. Since utk 2 orang je, so sukatannya Jemari bahagi 2 kan. So takde la membazirkan... Sedap gak resepi ni cuma disebabkan tak sabar nak makan, bancuhan ni Jemari cuma perap sejam dan terus kukus. Rasanya if perap dalam 4 -5 jam baru kembang...
Bahan2:
- 150g tepung beras
- 5 sudu besar gula pasir
- 1/2 sudu besar yeast
- 150ml air
- 3 sudu kecil eno utk 3 warna berbeza (1 sudu kecil utk 1 bahagian)
- pewarna merah, kuning
Cara2:
- tepung dibancuh dgn air sdikit². kemudian dimasukkan yeast dan gula. kacau sebati.
- bancuhan tepung itu tadi dibiarkan semalaman. (bancuh malam, kukus keesokan pagi)
- bancuhan tepung itu dibahagi 3. satu letak warna merah, satu letak warna kuning dan satu lagi dibiarkan warna asal.
- masukkan 1 sudu kecil eno dlm stiap satu warna. kacau biar berbuih.
- smentera itu panaskan periuk kukus. bila mendidih, letak acuan apam skejap dlm periuk kukus. dan kemudian tuangkan adunan tadi ke dlm acuan yg telah dipanaskan. kukus hingga masak.
- bolehla dihidangkan dgn kelapa parut putih yg dicampur dgn sdikit garam. (seeloknye kelapa parut itu dikukus sbentar supaya tak cepat basi)
No comments:
Post a Comment