Thursday, May 13, 2010
Sotong Masak Kicap
Ini antara makanan kegemaran Jemari. Kalau kat Kuching, senang giler nak beli sotong kembang ni. Dah la murah, segar lak tu! Lauk ni Jemari masak masa balik kampung ari tu. Sedap beb! Makan lak ngan pucuk manis tumis umbut nenas... Uishhh!!!
Bahan2:
Sotong kembang
4 biji cili api *
3 tangkai cili kering*(dihiris panjang)
1/2 labu bawang besar(hiris)
bawang putih(ditumbuk)
Sos tiram
Kicap lemak manis
Cara2:
1. Tumis bawang putih, cili api, cili kering dan bawang besar. Setelah naik bau, masukkan sotong yang telah dipotong panjang. Gaul sekejap.
2. Masukkan kicap lemak manis dan setelah agak mendidih boleh masukkan sos tiram. Siap!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment