Sunday, January 30, 2011

Sotong Masak Kicap


Sotong... pagi tadi singgah ke kedai kat Bukit Indah tu. Asalnya nak masak ayam goreng kunyit... Alih2 nampak sotong segar2 busat2 kat kedai tu. Kak Tipah, Kak Bedah ngan Mak Leha berebut2 milih sotong ni. Dah macam nak beli sebaldi besar Jemari tengok...  Tengok gaya senior citizen ni semangat milih sotong ni, Jemari pun cuba lah meloloskan diri di celah2 tangan makcik2 ni... Tak nyesal beli! Segar dan murah... Wat masak kicap.. Makan tak hengat lak tengahari tadi. Mr. Ed 2 3 kali cakap lauk lunch best! Kembang kuncup Jemari makan hari ni...hahaha

Bahan2:
4 ekor sotong
Hirisan Halia
2 Biji Bawang Putih (dihiris)
1 Labu Bawang Merah (dihiris)
1/2 cili merah (dihiris)
1 sudu makan cili giling
Kicap
Sedikit Gula

Cara2:
1. Bersihkan sotong dan hiris bulat2 mengikut saiz yang dikehendaki.

2. Tumis bawang, halia, bawang putih & merah, dan cili hingga naik bau.

3. Masukkan cili giling & tumis lagi... Setelah agak garing masukkan sotong.

4. Setelah sotong agak masak, masukkan kicap dan sedikit gula. Biar mereneh dalam 2 -3 minit. Siap.

No comments:

Post a Comment