Sunday, January 30, 2011

Apam Eno

Resepi ni  Jemari ceduk dari zara_klate@myresepi.com. Since utk 2 orang je, so sukatannya Jemari bahagi 2 kan. So takde la membazirkan... Sedap gak resepi ni cuma disebabkan tak sabar nak makan, bancuhan ni Jemari cuma perap sejam dan terus kukus. Rasanya if perap dalam 4 -5 jam baru kembang...

Bahan2:

  • 150g tepung beras
  • 5 sudu besar gula pasir
  • 1/2 sudu besar yeast
  • 150ml air
  • 3 sudu kecil eno utk 3 warna berbeza (1 sudu kecil utk 1 bahagian)
  • pewarna merah,  kuning

Cara2:

  1. tepung dibancuh dgn air sdikit². kemudian dimasukkan yeast dan gula. kacau sebati.
  2. bancuhan tepung itu tadi dibiarkan semalaman. (bancuh malam, kukus keesokan pagi)
  3. bancuhan tepung itu dibahagi 3. satu letak warna merah, satu letak warna kuning dan satu lagi dibiarkan warna asal.
  4. masukkan 1 sudu kecil eno dlm stiap satu warna. kacau biar berbuih.
  5. smentera itu panaskan periuk kukus. bila mendidih, letak acuan apam skejap dlm periuk kukus. dan kemudian tuangkan adunan tadi ke dlm acuan yg telah dipanaskan. kukus hingga masak.
  6. bolehla dihidangkan dgn kelapa parut putih yg dicampur dgn sdikit garam. (seeloknye kelapa parut itu dikukus sbentar supaya tak cepat basi)

No comments:

Post a Comment