Sunday, August 22, 2010

Masak Rebus Umbut Nenas & Jagung Muda



Ini antara makanan orang Sarawak. Sayur rebus, masakan paling simple tapi sangat2 membangkit selera. Lagilah if makan ramai2, makan lak ngan ikan masin. Best!!!Kalau kat KL ni, ada 2 3 kali je makan sayur-sayur rebus ni. Selain dari tu, masak lemak la, asam pedas la... Tak sihat!!! Lain negeri lain la air tangannya ya.

Bahan2:
2 genggam umbut nenas(cincang halus)
1/2 biji cili merah*
sedikit ikan bilis*
secubit belacan*
1 ulas bawang putih*
2 biji cili api* (*tumbuk lumat)
3 btg jagung muda dipotong serong
1 cawan air

Cara2:
1.Masukkan air dan bahan tumbuk tadi dalam periuk.
2.Setelah agak panas, masukkan umbut nenas, biar hingga merenih. 
3.Setelah agak lembut masukkan jagung muda dan sedikit garam, lada sulah dan ajinomoto. Siap.

No comments:

Post a Comment