Saturday, March 6, 2010

Pais Ikan Kembung Ala Sarawak


Ohlala... dah lama tak makan pais ikan. Kalau kat kampung Jemari @ Sarawak, masakan ni memang sangat popular dan biasanya ikan yang paling popular digunakan untuk memais ni ialah ikan buris which can only be found @ Sungai Rejang. So sebab kat KL xde ikan ni, Jemari pun gunalah ikan kembung... Hubby yang tak pernah makan pais ikan ni pun cakap sedap!

Bahan2:
2 ekor ikan kembung sederhana besar (siang & bersihkan)
2 sudu makan kelapa parut
1 1/2 sudu makan cili giling
1 sudu kecil jus asam jawa
1/2 sudu teh serbuk kunyit
3 helai daun kunyit dimayang halus
4 helai daun mengkudu dimayang halus (@ Sarawak guna pucuk daun singkel)
2 ulas bawang merah ditumbuk lumat

Cara2:
1. Lumur kunyit, jus asam & garam pada ikan kemudian ketepikan.

2. Kemudian gaul kelapa parut, cili giling, bawang merah, daun kunyit & daun mengkudu. Setelah sebati sumbat sedikit ke dalam perut ikan juga taburkan di sekeliling ikan sebelum dibungkus kemas di atas daun pisang. Bakar atas api perlahan... Best! Makan dengan nasi panas je pun boleh!

No comments:

Post a Comment