Wednesday, March 17, 2010

Ikan Masak Kicap


Rasanya sebelum ni Jemari pernah mention yang Jemari minat sangat kat ikan tenggiri ni. So kalau masak ikan memang ikan tenggiri la yang menjadi pilihan. Hari ni Jemari pilih nak masak kicap. Sedap siot...Haha puji makanan sendiri tapi serious layan... makan gitu ngan nasi panas pun dah cukup.

Bahan2:
2 hiris ikan tenggiri*
1/2 sudu teh serbuk kunyit*
garam* (*perap bersama, goreng garing dan ketepikan).
3 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1" halia muda*(tumbuk lumat)
1 sudu makan cili giling
1/2 bawang besar dihiris
2 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
1 kiub gula
2 sudu besar air.

Cara2:
1. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia. Gaul sebati kemudian masukkan cili giling, gaul sekejap dan biar hingga pecah minyak.

2. Masukkan air, kicap manis, gula dan gaul rata. Kemudian masukkan hirisan bawang, sos tomato dan sos tiram. Biar mendidih dan sedikit pekat kemudian boleh dituang di atas ikan tadi.

No comments:

Post a Comment