Saturday, December 18, 2010

Sisterly Spagetti Meatballs

Ohlala... Jemari kasi nama spagetti ni 'Sisterly Spagetti Meatballs' sebab resepi ni dapat from kakak Jemari. Bab2 pasta ni, masakan dia yang terbaik... If dia masak, memang siap minta tapau wat bekalan makan kat rumah. Jemari if dah masak spagetti ni, dah tak makan benda lain la penghuni rumah Jemari... Spagetti siang malam pagi petang la jawabnya. Mari kita share resepi dari kakak jemari ni...


Bahan2:
1 bungkus spagetti
1 botol sos spagetti (biasanya beli brand preggo)
1/2 botol air 
1/2 botol sos tomato
1/2 botol sos cili
2 sudu minyak sayuran
garam secukup rasa
cheese parut (jemari guna cheesedale)
1 tin creamy chicken soup
1 paket bebola daging
1 paket daging kisar (paket kecil Ramlee's)
3 ulas bawang putih(cincang halus)
1 tin kecil tomato  puree

Cara2:

1.Masukkan garam dan sesudu minyak dlm air dan didihkan. Setelah didih, masukkan spagetti dan tunggu hingga lembut (jangan overcooked). Gaul sesekali utk elak dari melekat. Setelah lembut, boleh tos dan asingkan. Tuang sesudu lagi minyak masak dan gaul bagi elak spagetti dari melekat.

2. Utk cream, Jemari just panaskan creamy chicken soup. Utk elak terlalu pekat, biasanya jemari masukkan 1/4 air dari sukatan tin dan gaul rata hingga sebati. Setelah merenih, ketepikan.

3.Tumis bawang putih sehingga naik bau kemudian masukkan daging kisar dan tumis hingga daging masak. Masukkan tomato puree diikuti dengan sos spagetti dan 1/2 botol air. Gaul hingga sebati dan biarkan merenih dalam 10 minit.

4. Masukkan 1/2 botol sos tomato dan sos cili utk memekatkan kuah. Masukkan garam & gula sesuai rasa.Boleh lah masukkan spagetti ke dalam pinggan, topup kan dengan meatball dan kuahkan dengan sos spagetti, creamy chicken sos dan cheese parut... Siap!

5. Utk meatball, since kita beli yang instant, biasanya if nak makan barulah Jemari celurkan bebola daging tersebut. Siapa yang gemarkan cendawan butang, blh hiris nipis dan campurkan dalam sos spagetti semasa menumis daging.


Spagetti ni, Jemari campurkan juga dengan lebihan elbow yang ada dalam esbok.. alang2, sayang lak if tak masak sekali :)


No comments:

Post a Comment