Thursday, May 13, 2010

Kacang Buncis Tumis Belacan






My kacang buncis... Sebenarnya mak jemari yang sediakan bahan2 ni...jemari cuma tolong tumiskan dan makan saja...

Bahan2:

seikat kacang buncis (dipotong sedang pendek)
2 ulas bawang merah*
1 ulas bawang putih*
sedikit ikan bilis*
sedikit belacan&
segenggam udang kecil
1 biji cili merah*(ditumbuk lumat)

Cara2:

1. Tumis bahan yang ditumbuk, setelah naik bau masukkan udang dan last sekali masukkan kacang buncis... If nak sedap, tambah sos tiram. Siap!

Ikan Bawal Kukus



Masakan ni paling best sekali... especially bila dapat ikan super fresh.... Makan ni ngan nasi 0 pun layan...

Bahan2:

seekor ikan bawal besar
1 inci hali*
5 biji cili api*
1 ulas bawang putih*
1 biji bawang merah*(dimayang)
1 biji tomato dihiris bulat2
jus asam jawa, garam dan perisa

Cara2:
1. bersihkan ikan. lumur dengan jus asam jawa, garam dan sedikit aji (jika suka).

2.Taburkan bahan2 yang telah di mayang dan stim kan hingga masak.

Ayam Cola



Ayam cola... lazat gilers. Rasa dia cam ayam barbeque jeh. If nak masak ni kena biar dia pekat sendiri.... If tak rupanya pucat lesi. Tak semengancam ayam Jemari kat atas...hehehe

2 ulas bawang putih
8 biji cili api
1 urat serai.
5 kepak ayam
1 tin coca-cola
2 sudu sos tiram
2 sudu besar kicap manis

tumis bawang putih, cili api dan serai yang telah ditumbuk kasar dengan 1 sudu makan minyak masak. Setelah naik bau boleh masukkan ayam dan air coca-cola. Biarkan mereneh selama 20 minit kemudian boleh masukkan kicap dan sos tiram dan biar hingga pekat. :)

Nestum Prawn



Ini butter prawn. Bukan Jemari yang masak tapi bonda Jemari.... lupa lak nak tanya dia macamana dia masak. Tapi yang penting memang tak ingat dunia dah masa makan ni.... Especially pada serdak butter yang garing, manis dan umph ni!

Asam Pedas Daging



Asam pedas ni sangat best. Memang layan masa makan. Makan ngan telur dadar pun dah cukup. Tapi pada Jemari macam agak leceh sikit nak menyediakannya... Jom tengok, u olz rasa leceh ke tak leceh masak asam pedas ni:

500gm daging (basuh dan potong dadu/nipis)
3 ulas bawang putih*
2 ulas bawang merah*
1 biji cili merah*
1/2 sudu kecil belacan*
1 biji buah keras*
1 cm halia muda*
5 biji cili api* (*dikisar bersama)
2 sudu makan cili giling
1 batang serai
serbuk kunyit dan garam secukup rasa
asam jawa **
3 cawan air** (**dibancuh bersama)
1 1/2 cawan air
1 kuntum bunga kantan
1 biji terung panjang
5 biji kacang bendi muda

1. Mula2 tumis cili giling dan serai yang telah ditumbuk hingga pecah minyak dan kemudian masukkan bahan2 kisar tadi. tumis hingga naik bau dan agak garing.

2. Masukkan serbuk kunyit, kacau dan masukkan daging. Gaul lagi dan boleh masukkan 1 1/2 cawan air hingga mendidih dan sedikit pekat. Kemudian boleh masukkan air asam jawa dan bunga kantan yang telah dipotong panjang. biar lagi hingga empuk dan kuah menjadi sedikit pekat.

3. Akhir sekali bolehlah masukkan perisa juga terung dan bendi yang telah dihiris serong. Selamat mencuba. :)

Pucuk Manis Tumis Umbut Nenas


bahan2:
1 ikat sayur pucuk manis
1 mangkuk umbut nenas yang dah dihiris / cincang halus
1 biji cili merah*
segenggam ikan bilis*
2 ulas bawang putih*
1 labu bawang merah*
sedikit belacan* (*ditumbuk lumat)

cara2:
1. tumis bahan2 yang telah ditumbuk.

2. setelah naik bau, masukkan umbut nenas. gaul rata.

3. Akhir sekali masuklah pucuk manis & perasa. If tak nak kering, masukkan sedikit air. Biar mendidih sikit then bolehlah diangkat.

Sotong Masak Kicap



Ini antara makanan kegemaran Jemari. Kalau kat Kuching, senang giler nak beli sotong kembang ni. Dah la murah, segar lak tu! Lauk ni Jemari masak masa balik kampung ari tu. Sedap beb! Makan lak ngan pucuk manis tumis umbut nenas... Uishhh!!!

Bahan2:
Sotong kembang
4 biji cili api *
3 tangkai cili kering*(dihiris panjang)
1/2 labu bawang besar(hiris)
bawang putih(ditumbuk)
Sos tiram
Kicap lemak manis

Cara2:
1. Tumis bawang putih, cili api, cili kering dan bawang besar. Setelah naik bau, masukkan sotong yang telah dipotong panjang. Gaul sekejap.

2. Masukkan kicap lemak manis dan setelah agak mendidih boleh masukkan sos tiram. Siap!

Ayam Goreng Kunyit



Hahaha... haruskah Jemari masukkan resepinya? Takyah lah kan... saja nak share... jemari paling suka ayam goreng kunyit yang sangat simple rasanya. makan ngan sayur kangkung belacan and nasi panas.... uishhhh!!!!

Terung Asam Rebus Dengan Lumik Salai


This is one of the typical sarawak delicacies... asam terung & ikan lumek salai... Rasanya asam terung ni boleh dapat kat sarawak je... ikan lumek ni pun sama... tanpa membuang masa

3 ekor ikan lumek salai
1 biji terung asam (dikupas dan dihiris nipis)
1 biji cili merah *
3 biji cili padi*
1 ulas bawang putih*
sedikit ikan bilis*
sedikit belacan* (ditumbuk)
1 1/2 cawan air
1 Asam keping

1. masukkan air dalam periuk dan masukkan bahan2 yang telah ditumbuk tadi. Masukkan terung asam, ikan lumek dan asam keping.

2. Biar hingga mendidih dan boleh masukkan perisa.
Siap! :P

Pucuk Paku



Hai hai hai... gambar ni dah lama upload.... rasanya 2 bulan sudah. Nak resepi? Hahaha....tak perlu kot rasanya utk sayur ni... Pucuk paku. Gambar ni Jemari ambil masa bercuti sebulan di Sarawak (my hometown). Pucuk paku ni beli masa cuti seminggu kat Kuching. Kat rumah mak Jemari di MJC. Geram jeh tengok pucuk paku dia yang segar bugar dan gemok-gemok tuh. Kat KL ni kering kontang sampai hitam pucuk paku dia. Enjoy the picture!